Spuštění webu

Spuštění webu

Dnešním dnem bych rád oznámil oficiální spuštění webu! Je to již něco málo přes rok (datoval se prosinec roku 2022) od doby, kdy jsem si začal poprvé pohrávat s myšlenkou tvorby osobního blogu. A několik dní poté jsem si zaregistroval tuto doménu a zřídil hosting. A dneškem mohu přivátat své první čtenáře.

Oficiální spuštění webu

Upřímně, myslel jsem si, že web spustím mnohem dříve. Avšak není úplně lehké skloubit pracovní a rodinné povinnosti s obsluhou webu a psaním článků. Ale nevymlouvám se, vím, že na to musím zapracovat a zlepšit svůj přístup. Každopádně všechen čas strávený na tvorbě obsahu byl pro mne osobně velmi poučný a obohacující. Ještě více jsem si utříbil vlastní myšlenky a psaním článků obohatil své znalosti o nové poznatky a fakta.

Sepsat si vše „na papír“ a mít možnost se vracet ke svým myšlenkám a poznámkám mne lépe provádí všemi finančními rozhodnutími, která činím.  A to byl vlastně i jeden z důvodů, proč jsem se původně rozhodnul tento tento web založit. Pomoct činit nejen sobě, ale i Vám ty nejlepší finanční rozhodnutí! A to vše nejlépe podloženo matematikou, statistikou a odbornými výzkumy či studiemi, jenž dodávají všem informacím větší váhu, kredibilitu a reliabilitu. 

Na jaký obsah se můžete těšit?

Co se týče aktuálního uveřejněného obsahu, mám ještě co dohánět. Vizi, kam bych rád články a celý obsah webu směřoval, mám jasně nastavenu a co víc, rád bych web obohatil ještě o něco, co jsem alespoň u nás ještě neviděl. Ale o tom až někdy později …

Nejlepší ETF

Z aktuálního obsahu se určitě podívejte na sekci nejlepší ETF, kde jsem se snažil přehledně rozdělit a zmapovat to nejlepší, co pro běžného investora svět UCITS ETF nabízí. Tato sekce je dle mého na úvod „kompletní“ a dostačující již v aktuální podobě. V budoucnu se budu snažit rozšířit každou sekci nejlepších ETF o více grafů, udělat backtesty, vzájemná srovnání a možná do budoucna i vzorová portfolia složená z těch nejlepších ETF.

Finanční průvodce

Kde obsah aktuálně pokulhává je finanční průvodce. Mělo by se jednat o průvodce, který vás provede světem financí od úplných základů až po správu vlastního investičního portfolia a čerpání renty. A to vše přehledně, postupně, v jednotlivých krocích logicky navazujících na sebe. Cílem je, aby se čtenář mohl v článcích jednoduše orientovat, kdykoliv se k nim vracet a postupně rozšiřovat své znalosti.

Mám rozepsáno několik článků, které se věnují úplným základům jako je tvorba rozpočtu, jak se zbavit dluhů, jak si vytvořit finanční rezervu a jak sní pracovat, a proč vůbec začít investovat. Je toho mnoho, ale rád bych vše dokončil co nejdříve. Obzvlášť se těším na psaní průvodce sestavením finančního plánu, kde se pokusím dopodrobna vysvětlit, jak uvažovat a jak postupovat při tvorbě plánu. Máte se na co těšit.

Každé téma rozeberu nejdříve obecně a následně vydám i článek jak s daným okruhem pracujeme u nás, v rámci našeho přístupu k financím a finančnímu plánování.

Náš přístup

Tím se dostáváme k další sekci, kterou jsem pracovně nazval náš přístup. Zde budu prezentovat své osobní myšlenky a rozhodnutí, která jsem učinil při tvorbě našeho finančního plánu, v rámci našich rodinných financí a všech finančních rozhodnutí.

Co nejvíce do detailu se pokusím popsat myšlenkový proces, proč jsem jaké rozhodnutí učinil a co mne k tomu dovedlo. To je rozdíl oproti finančnímu průvodci. Ten bude psán více obecně a vždy se pokusím v rámci průvodce zmínit všechny možnosti, které se v investičním světě nabízí. V našem přístupu pak budu pracovat již jen s konkrétním tématem, konkrétní volbou.

Bleskovky

Jak název napovídá, bude se jednat o krátké články ohledně aktuálního dění ze světě financí. Ne, nechci být zpravodajský web a už vůbec nechci komentovat každodenní dění na trhu. Avšak pokud narazím na nějakou novinku, nebo zajímavý článek, který nebudu zpracovávat více do detailu v rácmi jiné sekce, pak se o to s vámi podělím alespoň v rámci bleskovky.

Faktorové investování

Poslední sekce je pro mne srdeční. Jedná se o faktorové investování, jehož jsem velký fanoušek. Toto téma mne tak moc zaujalo a pohltilo, že to byl vlastně i prvotní impuls, proč jsem se začal o investice zajimat podrobněji. 

Prošel jsem si témata zaměřená na úplné základy finanční gramotnosti a postupně se propracoval až ke komplexním tématům, jako je právě faktorové investování. A právě tomuto tématu se budu věnovat jen a pouze v rámci této sekce. Jedná se o velmi komplexní, akademické téma a není to rozhodně pro všechny čtenáře. Pokusím se však zpracovat všechna témata tak, aby se daly co nejlépe pochopit i laikovi.   

Aktuálně naleznete v sekci faktorového investování dva poměrně rozsáhlé články:

  • Ten první se týká uplného úvodu do faktorového investování, vysvětlení principů na čem faktorové investování staví a popis základních typů faktorů.
  • Druhý článek se zaměřuje na historii faktorového investování. Chronologicky jsem seřadil vznik a popis jednotlivých faktorů a modelů oceňování aktiv. Nejedná se o úplně nejlehčí téma na čtení, ale snažím se i náročnější věci posat co nejsrozumitelněji tak, aby tomu i laik alespoň trochu porozuměl.

Do budoucna plánuji napsat článek zaměřený na fakta a mýty ohledně faktorového investování, ale také se podívat na jednu z posledních studií, která vyznívá negativně a poukazuje na nedokonalosti faktorového investování.

Jen začátek …

Spuštění webu je však jen začátek! Začátek něčeho nového, úžasného a pro mne osobně i dříve nepoznaného. Svou povahou nejsem úplně zvyklý veřejně prezentovat své názory, ale teď jsem si řekl, že to zkusím. Sám jsem zvědavý, jaké ohlasy bude web mít a budu mít opravdu velkou radost, pokud mé články někomu pomohou zlepšit svou finanční situaci a dělat lepší finanční rozhodnutí.

PS: Opravdu jsem to neplánoval, ale dnešním posledním ochodním dnem roku 2023 dosáhly akciové indexy svých all time highs a trhy začínají psát svou další kapitolu … jaká bude? To teprve uvidíme!

O autorovi: Mario Ulivelli

Kdo jsem? Nadšenec a zastánce pasivního investování s příklonem k faktorům. Vyznavač racionálního investování a investování selským rozumem. Velký fanoušek a člen Rational Reminder komunity. V běžném životě kromě jiného také IT programátor a analytik, manžel, otec dvou dětí a příležitostný hráč pokeru.

Zobrazit všechny články autora Mario Ulivelli →

One Comment on “Spuštění webu”

  1. Doufám, že se vám web bude líbit a uvítám jakoukoliv zpětnou vazbu. Pokud máte něco na srdci, dejte mi vědět do komentářů, nebo napiště email.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *