Ocenění amerických akcií na konci roku 2023

Ocenění amerických akcií na konci roku 2023

Nedávno jsem narazil na tento poměrně krátký, ale zajímavý článek od společnosti Morningstar, který se věnuje aktuálnímu ocenění amerických akcií na konci roku 2023.

Morningstar – Where Stocks Look Cheap or Expensive

Zajímat by mohl především investory, kteří se zaměřují na faktorové investování, nebo investory, kteří do svého portfolia vybírají tzv. hodnotové akcie.

V článku je zmíněno, že zatímco trh jako celek je oceněn víceméně férově, tak akcie malých hodnotových firem jsou stále poměrně levné a vůči celkovému trhu podhodnoceny. Totéž platí i pro hodnotové akcie velkých a středních firem, ale zde již není podhodnocení tak veliké.

Společnost Morningstar využívá rozdělení akcie podle velikosti na velké, střední a malé firmy a dále podle stylu na hodnotové, růstové a smíšené akcie. Tomuhle rozdělení se říká tzv. Morningstar style box.

Na přiloženém obrázku lze pak vidět, které skupiny jsou podhodnoceny (hodnota výrazněji pod 1), nadhodnoceny (hodnota výrazněji nad 1) a nebo férově ohodnoceny (hodnota blízko 1). Jak je vidno, zatímco na konci roku 2022 byly podhodnoceny téměř všechny skupiny (v době kdy panovala velmi negativní nálada na trzích), tak v roce 2023 jsou podhodnoceny již pouze některé skupiny.

Budoucí očekávání?

A jsou to právě akcie malých hodnotových firem, které mohou těžit z nastávajícího snižování úrokových sazeb nejvíce a naskýtá se zde prostor pro možný budoucí růst. 

Hodnotové akcie zaostávají za těmi růstovými již někdy od roku 2010 (viz. graf níže), avšak nic netrvá věčně. V budoucnu lze očekávat otočení trendu tak, jak tomu bylo i v minulosti. Proto bychom možná mohli trochu “zhřešit” a akcie malých hodnotových firem za současné situace přidat do portfolia, případně nadvážit o něco více. I přes tento dlouhodobý negativní trend vyznívající špatně pro hodnotové akcie si myslím, že vzdát to a ignorovat hodnotové akcie právě v tento moment by byla chyba.

Zdroj: Ycharts.com

Nutno však dodat, že tento přístup vyžaduje delší investiční horizont a nemělo by se jednat o jednorázovou spekulaci. Tak jako bychom neměli časovat trh, neměli bychom se ani pokoušet “časovat faktory”. Proto je opravdu na zvážení, zda se pokusit využít aktuální situace, nebo ne.

V případě, že o tom uvažujete, doporučuji se podívat do sekce nejlepší faktorová ETF, kde jsem mimojiné vybral také nejlepší ETF na akcie amerických malých hodnotových firem.

O autorovi: Mario Ulivelli

Kdo jsem? Nadšenec a zastánce pasivního investování s příklonem k faktorům. Vyznavač racionálního investování a investování selským rozumem. Velký fanoušek a člen Rational Reminder komunity. V běžném životě kromě jiného také IT programátor a analytik, manžel, otec dvou dětí a příležitostný hráč pokeru.

Zobrazit všechny články autora Mario Ulivelli →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *