Avantis UCITS ETF

Avantis UCITS ETF

Je možné, se rýsuje něco velkého ve světě UCITS ETF. Společnost American Century, což je americká investiční společnost a správce aktiv hodlá vstoupit na evropský trh a nabídnou (prozatím) tři fondy vedené pod taktovou Avantis Investors.

Avantis

Pokud vám Avantis Investors nic neříká, tak vězte, že společnost Avantis patří k těm nejlepším tvůrcům ETF v US a jejich fondy, i díky jejich unikátní metodologii, patří k těm nejlepším na trhu.

Oproti správcům aktiv, jako je BlackRock a Vanguard se jedná o menšího tvůrce ETF, ale jinak se nejedná o žádného drobečka. Avantis má ve fondech pod správou cca 40 miliard dolarů.

Podobná firma v US je také společnost DFA. Avantis a DFA jsou si hodně podobné firmy. Avantis byl založen lidmi, kteří odešli právě z DFA a DFA má podobně dobré fondy jako Avantis. Pod jejich správou se nechází částka přesahující 600 miliard dolarů. Mimochodem některé DFA fondy se dají koupit již nyní v rámci EU. 

Na jaké ETF fondy se můžeme těšit?

Jednat by se mělo o tyto fondy:

Poznámka: odkaz směřuje na tzv. LEI register. To samo o sobě není nic zajímavého, je to jen prostě žádost, která je spojena se všemi regulacemi a legislativami jako je EMIR, MiFID, MiFID II, CSDR, které se musí v rámci EU splnit.

Poprvé bychom se tak mohli dočkat jednoho globálního Small Cap Value ETF fondu!!

V jistém smyslu to jsou aktivně spravované fondy , ale jejich metodologie je velmi dobrá. Sám Ben Felix, ale i jiní propagátoři pasivního investování a faktorového investování (Paul Merriman např.) považuji Avantis a DFA za tvůrce těch nejlepších ETF.

Zatím je to vše hodně čerstvé a budeme si muset počkat zda, kde a v jaké podobě (pokud vůbec) budou ETF zalistována. Ale pokud se tak stane, mohla by to být velmi zajímá alternativa k již existujícím ETF.

Odkazy

O autorovi: Mario Ulivelli

Kdo jsem? Nadšenec a zastánce pasivního investování s příklonem k faktorům. Vyznavač racionálního investování a investování selským rozumem. Velký fanoušek a člen Rational Reminder komunity. V běžném životě kromě jiného také IT programátor a analytik, manžel, otec dvou dětí a příležitostný hráč pokeru.

Zobrazit všechny články autora Mario Ulivelli →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *