Nejlepší ETF Komodity – AKTUALIZOVÁNO 2024

Nejlepší ETF Komodity

Rádi byste investovali do komodit a nevíte jak. Pak určitě uvítáte seznam pro Nejlepší ETF Komodity aktualizaovaný pro rok 2024.

Část investorů zařazuje do svého portfolia v rámci ještě větší diverzifikace také komoditní ETF. Mám-li být přesný, nejedná se o ETF ale o ETC (Exchange Traded Commodities/Currencies).

Komodity můžete najít také v zastoupení některých tzv. líných portfoliích (odkaz) (Lazy Portfolios) jako například (odkaz).

Osobně nevidím příliš důvod zařazovat komodity do portfolia jen kvůli ještě větší diverzifikaci.
Komodity jsou značně volatilní a také cyklické. To znamená, že se střídají často období, kdy komodity nesou velký výnos, ale i období kdy výrazně klesají, nebo stagnují.

V určitých obdobích mohou sice komodity hrát určitou stabilizační složku portfolia když akcie nebo i dluhopisy klesají (díky nízké korelaci), avšak dlouhodobě nejsou komodity výkonné. To lze například vidět s výsledků studie xxx (odkaz).

Komodity bych doporučil zařadit do portfolia pouze zkušenějším investorům, kteří se více aktivně zajímají o své portfolio a přizpůsobují složení portfolia podle současné ekonomické situace. Pro dlouhodobého investora, který aplikuje strategie kup a drž (buy and hold) bych komodity vynechal. O nic se neochuzujete.

Nejpoužívanějším index, který sleduju vývoj komodit je index od Bloomergu a jeho varianty:

  • Bloomberg Commodity


Nejlepší ETF Komodity

Poznámka: Níže naleznete dle mého ty nejlepší akumulační a distribuční ETF, které sledují dříve zmíněné indexy. Pro větší přehlednost jsou ETF rozděleny podle toho, na jaké firmy o jaké velikosti cílí. Všechna ETF jsou seřazeny dle stáří fondu a nejde říct, že by jedno bylo lepší než jiné.  Finální výběr je již na každém z Vás. Článek o tom jak vybírat a vyhledávat ETF naleznete v odkazu. Kvůli UCITS regulaci jsou do výběru zahrnuty pouze ETF, které můžeme jako občané EU jednoduše nakoupit. ETF, která nesplňují UCITS regulaci, nebyla zahrnuta ani do širšího výběru. Více o UCITS regulaci.

Akumulační

Akumulační ETF jsou vhodná v období kdy budujete (akumulujete) majetek hlavně kvůli tomu, že dividenda je vyplacena a ihned reinvestována na úrovni fondu. Nedochází tedy ke zdanění na straně investora.

NázevISINTICKERReplikaceVelikostTERMěnaZaloženo
Amundi Bloomberg Equal-weight Commodity ex-Agriculture UCITS ETF AccLU1829218749LYTR
CRB
Syntetická> 1600M €0.30%EUR26.01.2006
Invesco Bloomberg Commodity UCITS ETF AccIE00BD6FTQ80CMODSyntetická> 2200M €0.19%USD09.01.2017
iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETFIE00BDFL4P12SXRSSyntetická> 1800M €0.19%USD18.06.2017
L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities UCITS ETFIE00BFXR6159ENCO
EN4C
Syntetická> 1500M €0.30%USD25.06.2021

TIP: Pokud bych si měl osobně vybrat, pak bych volil ETF, které je zvýrazněno tučně.
 
Pří výběru fondu beru v potaz replikační metodu, velikost fondu, poplatek za správu, dlouhodobou tracking difference oproti indexu, sídlo fondu (daňová optimalizace uvnitř fondu), ale také i cenu jednoho kusu vybraného ETF, která může hrát roli v případě nákupu za menší částky bez možnosti kupovat frakce. V případě faktorových ETF hraje významnou roli také jejich expozici vůči faktorům. Detailnější popis o tom jak vybírat a vyhledávat ETF v článků.

Drobnou limitací u některých ETF může být jejich nedostupnost u některý brokerů a investičních aplikací, nedostupnoust na některých burzách, nebo nemožnost nakupovat vybrané ETF na frakce kvůli omezením ze strany brokera. 

K výběru ETF je proto vždy potřeba přistupovat individuálně!

Distribuční

Distribuční ETF (vyplácí dividendu na účet investora) se hodí převážně v pozdějiší fázi, kde hodláte čerpat rentu a za pomocí dividen si zajistit pasivní příjem.

NázevISINTICKERDividendyReplikaceVelikostTERMěnaZaloženo
Bohužel, žádné ETF v nabídce není


Kompletní seznam

O autorovi: Mario Ulivelli

Kdo jsem? Nadšenec a zastánce pasivního investování s příklonem k faktorům. Vyznavač racionálního investování a investování selským rozumem. Velký fanoušek a člen Rational Reminder komunity. V běžném životě kromě jiného také IT programátor a analytik, manžel, otec dvou dětí a příležitostný hráč pokeru.

Zobrazit všechny články autora Mario Ulivelli →

One Comment on “Nejlepší ETF Komodity – AKTUALIZOVÁNO 2024”

  1. Máte nějaké jiné oblíbené ETF na komodity? Chybí vám nějaké ETF v seznamu? Dejte mi vědět do komentářů, nebo emailem a já se na něj rád podívám. A pokud bude vhodné, pak jej případně i zařadím do seznamu nejlepších ETF.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *