Nejlepší ETF Malé firmy (Small Caps) – AKTUALIZOVÁNO 2024

Nejlepší ETF Malé Firmy - Small Caps

Akcie malých firem historicky pořážejí akcie velkých firem. Aktualizovaný seznam pro Nejlepší ETF Malé firmy za rok 2024 nejdete níže.

Akcie malých firem (podle tržní kapitalizace) mohou být výborným doplňkem do vašeho portfolia z mnoha důvodů. Dříve než však přejdeme k samotným důvodům, pojďme si říct, co to malá firma je.

Malé firmy (neboli anglicky tzv. Small Caps) jsou firmy, jejichž tržní kapitalizace se pohybuje v rozmezí 300 milionů až 2 miliard amerických dolarů (USD). Přesná čísla se mohou lišit, protože různí poskytovatelé indexů hodnotí malé firmy trochu jinak. Pro naši představu však tato definice stačí.

Ačkoliv se to možná nezdá, převážná část celosvětově obchodovaných akcií (podle počtu obchodovaných firem, né podle tržní kapitalizace) je tvořena právě malými firmami, nebo dokonce mikro firmami (anglicky tzv. Micro Caps). Podíl těchto malých a mikro firem je pak cca 10% z celosvětové tržní kapitalizace. 

Proč investovat do malých firem?

Důvodů, proč investovat do malých firem je více. Pojďme se podívat alespoň na pár základních důvodu:

Diverzifikace – většina fondů a indexů se zaměřuje na velké a střední firmy. Akcie malých firem jsou často opomíjeny. Pokud jsou malé firmy součástí nějaké fondu, který není zaměřen čistě jen na malé firmy, pak podíl těchto malých firem je většinou ještě menší, než jejich tržní kapitalizace.

Zahrnutím akcií malých firem do portfolia můžeme zvýšit diverzifikaci. Akcie malých firem často né úplně korelují s akciemi středních a velkých firem. Bývají roky, kdy se malým firmám daří a ostatním ne, nebo naopak. Jedním z ukazatelů, kde můžeme tento trend sledovat, může být například Wilshire index malých a velkých firem.

Jak číst v grafu? Když graf roste, akcie s velkou kapitalizací (velké firmy – Large Caps) překonávají akcie s malou kapitalizací (malé firmy – Small Caps). Naopak když graf klesá, akcie s malou kapitalizací překonávají akcie s velkou kapitalizací. Tento poměr se používá jako ukazatel nálady na trhu a preferencí investorů. Pokud je poměr vysoký, naznačuje, že investoři dávají přednost větším, zavedenějším společnostem, což naznačuje potenciální příklon ke stabilitě a nižšímu riziku. Na druhé straně nízký poměr naznačuje preferenci menších, potenciálně rychleji rostoucích společností, což odráží vyšší chuť k riziku a potenciálním výnosům.

Vyšší potencionální výnos – malé akcie mají většinou obrovský potenciál růstu (ale i pádu). Malé firmy mohou růst klidně i o stovky procent ročně. To je pro velké firmy nereálné. Určitě sami uznáte, že takové giganty jako je Coca Cola nebo Microsoft nemohou každoročně růst o desítky až stovky procent, protože už prostě není kam růst. 

Je vcelku představitelné, že je mnohem lehčí zdvojnásobit hodnotu malé lokální společnosti, než zdvojnásobit hodnotu celosvětového gigantu. A pokud se podíváme do historie, tak malé firmy a především tedy malé hodnotové firmy jsou jednou z nejvýnosnějších tříd aktiv. Naopak ale malé růstové firmy, jsou jednou z nejhorších tříd aktiv koukneme-li se hluboko do historie. Posledních pár dekád se však hodnotovým akciím (nejen těm malým) tolik nedařilo, a proto i malé růstové akcie nebyly tou úplně nejhorší volbou. Avšak krátkodobé trendy je vždy potřeba brát s rezervou.

Zdroj: https://www.ifa.com/charts – Risk Return Scatter Plot

Na obrázku výše můžete vidět historickou výnosnost malých firem za posledních více než 70 let. Jak je vidět, malé růstové akcie by byly nejhorší volbou. Naopak malé hodnotové akcie tou nejlepší. jen dodám, že v grafu jsou rozděleny zvlášť akcie na americké a zbytku světa.

Pokud vás zajímá co jsou to hodnotové akcie, růstové akcie a proč volit spíše málé hodnotové akcie, tak více na toto téma se dozvíte v sekci o faktorovém investování.

Proč neinvestovat do malých firem?

Jak už to tak bývá, s očekávanými vyššími výnosy jsou spojena i větší rizika. 

Malá firma může sice rychle růst, ale stejně tak rychle také může upadnout v zapomnění. Stačí, když přijde nová konkurence, zhorší se reputace celé firmy, nebo jejich produktů. Malé firmy často působí jen v určitém regionu a jsou tak náchylnější k lokálním vlivům. 

To vše zvyšuje volatilitu těchto akcií. Akcie malých firem jsou velmi volatilní a denní pohyby o několik procent ať už nahoru či dolů nejsou výjimkou. Proto akcie malých firem nejsou vhodné úplně pro každého.

Makroekonomické vlivy mají také větší dopad na malé firmy. Změnu úrokových sazeb (tedy hlavně jejich zvýšení) pociťují malé firmy mnohem více, než ty větší. Financování malých firem bývá často na dluh a to se propisuje do jejich ocenění a budoucího cash flow.

Dalších negativem jsou pak většinou větší náklady spojené s investicí do malých firem. Akcie malých firem je „těžší“ nakoupit, často se neobchodují na těch největších burzách, nebo se dokonce obchodují jen mimoburzovně. To vše pak zvyšuje náklady spojené s investicí do malých firem.

Avšak tato negativa můžeme odstranit (nebo alespoň zmírnit), pokud si vybereme široce diverzifikované ETF sledující jeden z indexů malých firem. Zde je však nutno dobře vybírat, hlavně co se strategie fondu týče. Né všechny ETF zaměřené na akcie malých firem jsou vhodné. 

Dostupné indexy

V rámci nabízených indexů sledující malé firmy je výběr opravdu rozmanitý. Můžeme najít indexy zaměřující se pouze na vyspělé trhy (Developed Markets), rozvíjející se trhy (Emerging Markets), nebo konkrétní země či regiony.

Bohužel ale neexistuje žádný jednotný index, který by sledoval malé firmy z celého světa. Níž naleznete ty nejčastěji používané indexy, existuje jich však mnohem více:

Charakteristiky indexů

Pojďme si v krátkosti popsat základní informace o každém z těchto indexů.

MSCI World Small Cap Index

  • Index se zaměřuje pouze na malé firmy z vyspělých zemí (Developed Markets) podle MSCI klasifikace.
  • Samotný index pak obsahuje více než 4000 firem a pokrývá přibližně 14 % tržní kapitalizace každé země očištěné o volně obchodované akcie.
  • Z globálního hlediska pak index pokrývá cca 9,5% celosvětové tržní kapitalizace.

MSCI Emerging Markets Small Cap Index

  • Index se zaměřuje pouze na malé firmy z rozvojových zemí (Emerging Markets) podle MSCI klasifikace.
  • Jedná se o skvělý doplněk k MSCI World Small Cap Indexu, pokud chcete pokrýt celý svět.
  • Samotný index pak obsahuje více než 1900 firem a pokrývá přibližně 14 % tržní kapitalizace každé země očištěné o volně obchodované akcie.
  • Z globálního hlediska pak index pokrývá cca 1,5% celosvětové tržní kapitalizace.

Russell 2000

  • Jedná se o index zaměřený čistě na americký akciový trh.
  • Index měří výkonnost přibližně 2000 nejmenších společností z indexu Russell 3000, který se skládá ze 3000 největších amerických společností. Index Russell 3000 reprezentuje téměř 98% amerických akcií, kam lze investovat. 
  • Tento index se velmi často používá jako benchmark pro porovnání výkonnosti.
  • Index Russell 2000 vznikl v roce 1984 a představuje spodní dvě třetiny indexu Russell 3000, avšak z pohledu tržní kapitalizace se jedná pouze o cca 7% indexu Russell 3000.

S&P SmallCap 600

  • Opět se jedná o index, sledující akcie malých firem pouze na americkém trhu.
  • Index pracuje i s firmami nad dříve uváděnou tržní kapitalizaci do 2 miliard amerických dolarů (USD). Konkrétně jde o tržní kapitalizaci až 5,2 miliard amerických dolarů (USD).
  • Podobně, jako je tomu u indexu S&P 500, i zde platí dodatečná kritéria aby byla firma zařazena (nebo vyřazena) z indexu. Jedná se o mnohem užší výběr firem než poskytuje index Russell 2000.

MSCI EMU Small Cap Index

MSCI Europe Small Cap Index

  • Index se zaměřuje pouze na malé firmy z vyspělých zemí v rámci Evropy.
  • Index obsahuje více než 900 firem.

MSCI European Union Small Cap Index

  • Index se zaměřuje pouze na malé firmy z vyspělých i rozvojových zemí v rámci Evropy.
  • Index obsahuje více než 600 firem.


Nejlepší ETF Malé firmy

Poznámka: Níže naleznete dle mého ty nejlepší akumulační a distribuční ETF, které sledují dříve zmíněné indexy. Pro větší přehlednost jsou ETF rozděleny podle toho, na jaké firmy o jaké velikosti cílí. Všechna ETF jsou seřazeny dle stáří fondu a nejde říct, že by jedno bylo lepší než jiné.  Finální výběr je již na každém z Vás. Článek o tom jak vybírat a vyhledávat ETF naleznete v odkazu. Kvůli UCITS regulaci jsou do výběru zahrnuty pouze ETF, které můžeme jako občané EU jednoduše nakoupit. ETF, která nesplňují UCITS regulaci, nebyla zahrnuta ani do širšího výběru. Více o UCITS regulaci.

Akumulační

Akumulační ETF jsou vhodná v období kdy budujete (akumulujete) majetek hlavně kvůli tomu, že dividenda je vyplacena a ihned reinvestována na úrovni fondu. Nedochází tedy ke zdanění na straně investora.

NázevISINTICKERReplikaceVelikostTERMěnaZaloženo
SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF (*)IE00BSPLC413ZPRVFyzická
(optimalizovaná)
> 300M €0.30%USD18.02.2015
SPDR MSCI Europe Small Cap Value Weighted UCITS ETF (*)IE00BSPLC298ZPRXFyzická
(optimalizovaná)
> 130M €0.30%USD18.02.2015
LU0322253906XXSCFyzická
(optimalizovaná)
> 650M €0.30%USD17.01.2008
IE00B3VWMM18SXRJFyzická
(optimalizovaná)
> 450M €0.58%EUR01.07.2009
IE00B48X4842SPYX
EMSD
Fyzická
(optimalizovaná)
> 200M €0.55%USD13.05.2011
IE00BCBJG560ZPRS
WDSC
Fyzická
(optimalizovaná)
> 650M €0.45%USD25.11.2013
IE00BJ38QD84ZPRR
R2US
Fyzická
(optimalizovaná)
> 1500M €0.30%USD30.06.2014
IE00BF4RFH31IUSN
WSML
Fyzická
(optimalizovaná)
> 2700M €0.35%USD27.03.2018
Poznámka: Do výběru byly zahrnuty i ETF na akcie malých hodnotových firem (označeno *), které do tohoto výběru tak úplně nepatří. Popis těchto ETF, vlastnosti indexu a bližší charakteristiku najdete v přehledu nejlepších faktorových ETF v sekci Faktor velikosti a hodnoty (Small Cap Value). Proč zvolit právě akcie malých hodnotových firem se můžete dočíst v sérii článků o faktorovém investování.

TIP: Pokud bych si měl osobně vybrat, pak bych volil ETF, které je zvýrazněno tučně.
 
Pří výběru fondu beru v potaz replikační metodu, velikost fondu, poplatek za správu, dlouhodobou tracking difference oproti indexu, sídlo fondu (daňová optimalizace uvnitř fondu), ale také i cenu jednoho kusu vybraného ETF, která může hrát roli v případě nákupu za menší částky bez možnosti kupovat frakce. V případě faktorových ETF hraje významnou roli také jejich expozici vůči faktorům. Detailnější popis o tom jak vybírat a vyhledávat ETF v článků.

Drobnou limitací u některých ETF může být jejich nedostupnost u některý brokerů a investičních aplikací, nedostupnoust na některých burzách, nebo nemožnost nakupovat vybrané ETF na frakce kvůli omezením ze strany brokera. 

K výběru ETF je proto vždy potřeba přistupovat individuálně!

Distribuční

Distribuční ETF (vyplácí dividendu na účet investora) se hodí převážně v pozdějiší fázi, kde hodláte čerpat rentu a za pomocí dividen si zajistit pasivní příjem.

NázevISINTICKERDividendyReplikaceVelikostTERMěnaZaloženo
LU1598689153LGWU
MMS
RočníFyzická
(úplná)
> 190M €0.40%EUR31.03.2005
IE00B2QWCY14IUS3
IDP6
PololetníFyzická
(optimalizovaná)
> 1000M €0.40%USD09.05.2008
IE00B3F81G20EUNI
IEMS
PololetníFyzická
(optimalizovaná)
> 250M €0.74%USD06.03.2009


Kompletní seznam

O autorovi: Mario Ulivelli

Kdo jsem? Nadšenec a zastánce pasivního investování s příklonem k faktorům. Vyznavač racionálního investování a investování selským rozumem. Velký fanoušek a člen Rational Reminder komunity. V běžném životě kromě jiného také IT programátor a analytik, manžel, otec dvou dětí a příležitostný hráč pokeru.

Zobrazit všechny články autora Mario Ulivelli →

One Comment on “Nejlepší ETF Malé firmy (Small Caps) – AKTUALIZOVÁNO 2024”

  1. Máte nějaké jiné oblíbené ETF na akcie malých firem (Small Caps)? Chybí vám nějaké ETF v seznamu? Dejte mi vědět do komentářů, nebo emailem a já se na něj rád podívám. A pokud bude vhodné, pak jej případně i zařadím do seznamu nejlepších ETF.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *